Nadaljevalno šolanje

Po programih IPO

IPO ali klasika je eden izmed nastarejših kinoloških športov, ki je nastal kot preizkus naravnih zasnov in sposobnosti nemškega ovčarja. Lastnosti, ki naj bi jih posedoval delavni pes so: želja po delu, pogum, inteligenca, sodelavanje s človekom, vztrajnost, obrambni nagon.

Danes je IPO sestavljen iz treh disciplin (sled, poslušnost in obramba) in treh stopenj (IPO1, IPO2 in IPO3). Treniranje in opravljanje izpitov je še vedno namenjeno delavnim pasmam: nemški ovčar, belgijski ovčar-malinois, rotvajler, doberman, veliki šnavcer, briard, nizozemski ovčar, bauceron, bokser, ruski terier, airdealski terier…. Šolanje je zahtevno, saj je psa potrebno dobro pripraviti v treh različnih disciplinah. Nekaterih stvari vodnik in pes ne moreta trenirati brez pomoči drugih – tako je trening obrambe v veliki meri odvisen od markerja.

Pogoji:

  • starost psa nad 15 mesecev
  • pasma službena (zaželen rodovnik)
  • vodnik in pes morata imeti opravljen izpit B-Bh
  • vodnik psa mora imeti dobre motorične in psihofizične sposobnosti

Program:

  • sledenje težavnostna stopnja je odvisna od zahtevnosti izpita
  • poslušnost nadgradnja poslušnosti iz osnovnega šolanja
  • obramba se prav tako razlikuje od stopnje oziroma zahtevnosti izpita
  • cilj šolanja potrebni izpiti za vzrejo, usposabljanje za tekmovanje ali pa zgolj boljše sožitje med psom in družino.

Vpis v tečaj je možen samo po dogovoru z inštruktorjem. Delo je bolj individualno in nadzorovano z za to usposobljenim inštruktorjem in markerjem.

Po programu Agility

Se zabavate ob tekanju in igranju s psom? Če ste odgovorili pritrdilno, je lahko agility odlična rekreacija in zabava za oba.

Skozi igro in z drugimi oblikami nagrajevanja, psa učimo pravilnega premagovanja posameznih ovir, ki jih kasneje sestavljamo v bolj ali manj težke kombinacije. Psa lahko usmerjamo z vidnimi in slišnimi znaki, zato je za uspešno sodelovanje pomembna dobra navezava in komunikacija med vodnikom in psom.